top of page

Belangrijk om te weten voor uw afspraak

Hoe ziet een fysiotherapeutische afspraak eruit?

Voordat een behandeling starten, wordt eerst een screening, intake, onderzoek en diagnose-/indicatiestelling gedaan.

​

Het diagnostische proces (wat is er precies aan de hand?)

Screening

Een aantal jaren geleden is de verwijzing van de huisarts voor fysiotherapie komen te vervallen (mag nog wel maar hoeft niet meer). Dit maakt het voor u makkelijker om direct een afspraak te maken met uw fysiotherapeut. Hierdoor kan de fysiotherapeut ziektebeelden die niet in de fysiotherapie praktijk horen uitsluiten. Als de screening geen bijzonderheden oplevert gaan uw therapeut verder met de anamnese.

​

Anamnese

Tijdens de anamnese (= een vraaggesprek betreffende uw klacht) ga ik dieper in op uw klacht en probeert een zo duidelijk en compleet mogelijk beeld te vormen betreffende het ontstaan en beloop van uw klacht en de beperkingen die u ervaart. Al deze informatie zal worden gebruikt om een idee te krijgen (een hypothese te stellen) over uw klachten en zal deze vervolgens proberen te bevestigen of uit te sluiten middels het lichamelijk onderzoek.

​

Onderzoek

Tijdens het lichamelijk onderzoek worden verschillende technieken gebruikt om te bepalen of er problemen bestaan in uw beweeglijkheid, spier/pees structuren, kracht/uithoudingsvermogen, coördinatie en/of zenuwstructuren. Ook wordt er (indien nodig) stilgestaan bij de zogenaamde psycho-somatische component. Deze component heeft betrekking op omgang met pijn, stress, slaap, angst, etcetera en hoe deze factor(en) eventueel gerelateerd is/zijn aan uw klacht. In de praktijk wordt indien nodig gebruik gemaakt van emg/myofeedback om een nog duidelijker beeld (van de bekkennbodemspier) te krijgen van uw klacht.

​

Diagnose/indicatie

Als het onderzoek is afgerond is er meestal voldoende informatie om een werkdiagnose en indicatie te stellen. Kortom u krijgt uitleg wat er aan de hand is en wordt bepaalt of wel of niet fysiotherapeutisch kan worden geholpen.

​

Het therapeutische proces (wat kan fysiotherapie voor u doen?)

Behandelplan

Bij het besluit dat u gebaat bent bij een fysiotherapeutische behandeling zal het behandelplan met u worden besproken. U wordt geïnformeerd welke behandelmethoden er gebruikt zullen worden, hoeveel behandeling er globaal nodig zullen zijn en wat u kunt verwachten qua beloop.

Indien u akkoord geeft voor het behandelplan, kan er (mits er nog voldoende tijd is) direct behandeld worden of wordt er een nieuwe afspraak ingepland voor de eerste behandeling.

Door voor en na elke behandeling te evalueren, kunt u snel schakelen, boekt u gericht resultaten en kunt u snel weer genieten van bewegen of een verbeterde lichaamsfunctie.

Hoe komt u bij een fysiotherapeut terecht?

U kunt dus zowel met als zonder verwijzing terecht bij de fysiotherapeut. U krijgt bijvoorbeeld een verwijzing van een arts of medisch specialist in het ziekenhuis of revalidatie centrum.

Zoals hierboven reeds vermeld heeft u geen verwijzing meer nodig maar in sommige chronische gevallen is het wel goed om een verwijzing te hebben. Dit heeft te maken met de vergoeding van uw zorgverzekeraar, bij langdurige trajecten (denk hierbij aan een nieuwe heup/knie, voorste kruisband operatie, COPD, artrose, etcetera) worden deze uit de basisverzekering vergoed. Het is dus altijd goed om bij chronische klachten na te vragen of u hiervoor in aanmerking komt.

​

Wat kost fysiotherapie?

De kosten van fysiotherapie zijn afhankelijk van het soort behandeling en welke zorg door uw zorgverzekeraar wordt vergoed. Indien u niet in aanmerking komt voor vergoeding vanuit uw zorgverzekeraar vindt u de betreffende kosten terug onder het kopje tarieven op deze website. Fysiotherapie Zephat heeft niet met iedere zorgverzekeraar een contract.

Fysiotherapie Zephat rekent geen extra kosten voor verschillende onderzoeks-/therapievormen, zoals bekkenfysiotherapie, Dry Needling of EMG/myofeedbacktherapie. Mogelijk kan ik u wel adviseren om bepaald (oefen)materiaal aan te schaffen ter bevordering van uw herstel.

Screening
Anamnese
Onderzoek
Diagnose/indicatie
Behandelplan
Hoe naar een fysio?
Wat kost fysiotherapie?

ACTUEEL NIEUWS PRAKTIJK

Laatste update: 10-05-2024​

​

 

 

 

 

Vakantieperiodes: 
Nog niet bekend.

​

Afwezigheid/activiteiten: 

19+20 mei Pinksteren > gesloten

25+26 december Kerst > gesloten

​

Waarneming bij afwezigheid:

Vaste waarnemer is Danny Kleinman >. Voor specialisatie kan ik u naar een desbetreffende collega met deze specialisatie toe verwijzen.

​

In het nieuws/in de media

Petra stond in de Tubantia (AD) krant. Op de Seniorenmarkt zaterdag 23 maart jl. in het Kulturhus in de Hasseler es.

 

Klik hier voor de mooie foto uit de editie Hengelo van Dagblad Tubantia (AD) >

​

aanwezig_edited.png
Actueel
bottom of page