top of page

Fascia Tools

Wat zijn Fascia Tools?

 

Fascia Tools - hulpmiddelen/instrumenten om het bindweefsel te mobiliseren

 

De Fascie - de universele bouwstof van ons lichaam

Fascie of fascia (Latijn: fascia = band), ook wel peesblad genoemd, is een bindweefsel dat een vlies vormt tussen of rond spieren, spiergroepen, botten gewrichten en lichaamsholtes.

 

Het belang van de fascie

De fascie speelt een belangrijke rol bij het functioneren van de organen. Ze geeft ons lichaam een zekere structuur, ze vormt de grenzen tussen de afzonderlijke organen en verbindt deze weer met elkaar. Ze kan onafhankelijk bewegen en is tegelijkertijd met elkaar verbonden. Door de driedimensionale verbinding en de specifieke fysiologie kan de fascie ook mechanische energie absorberen en verdelen en zo de invloed van een trauma op weefselstructuren beperken. 

Zenuwen lopen door de fascie, ze worden daar gevormd en beschermd. De fascie geeft het spierstelsel houvast en verbindt met andere delen van het bewegingsapparaat. Onze houding is zodoende afhankelijk van de fasciae spanning.

 

Afweerfunctie van de fascie 

Tenslotte speelt de facie ook een belangrijke rol bij de afweerfunctie van ons lichaam. ze deelt ons lichaam in segmenten en verhindert daardoor een snelle uitbraak van verschillende ziekteverwekkers. Tegelijkertijd vormt de facie een belangrijk transportnetwerk om ontstane schade te herstellen.

 

Bij niet goed functioneren en klachten

Letsel aan het spierstelsel, bewegingsbeperkingen, ontstekingen, etc. kunnen de verschuiving van de individuele huidlagen en structuren beïnvloeden en veranderen. In veel gevallen is echter het ontstaansmoment voor de ontoereikende weefselverschuiving niet meer te volgen.

De oorzaak hiervoor zou o.a. het verkleven van de fascie kunnen zijn. Bij de behandeling wordt in de regel de oppervlakkige lagen van de fascia bereikt, aangezien deze direct met de huid in verbinding staan. Er bestaat slechts een indirecte toegang tot de middelste en diep lagen.​​

Wat kunnen Fascia Tools voor u betekenen?

Het effect van Fascia Tools (Tape, Cupping, FASCIQ  IASTM en Flossing):

Tape: verschuift de fascielagen door rek, stimuleert de Golgi-apparaten en ontlast microletsel. Kijk ook op: fysiotherapie na (sport)letsel.

Cupping: door onderdruk komt de onderhuid los van de dieper gelegen lagen. Daardoor wordt, op soortgelijke als bij bindweefselmassage, de doorbloeding van het weefsel gestimuleerd en de lymfestroom geactiveerd. Ook spanningen en blokkades kunnen op een vriendelijke manier los gemaakt en opgelet worden.

FASCIQ IASTM tools: kunnen zeer punctueel met een instrument (van hoogwaardig chirurgisch staal) en over een grotere oppervlakten worden toegepast. In principe wordt met een aangepaste druk gewerkt - de therapeut werkt langzaam en scant op pijn en verklevingen bij de patiënt.

Flossing: met Flossbanden wordt door middel van een speciale elastische band weefsel afgebonden. Daardoor worden alle vloeiende stromen in dit gebied onderbroken. Daardoor komen verklevingen en niet-normale stugge verbindingen los van de diepste lagen. Zo verandert nog tijdens de oefening de elasticiteit van het weefsel evenals de spanning van spierstelsel en fascie. Deze prikkel spreekt de beweging-sensoren van de huid aan en kan een reset geven en een tot dan toe verkeerd geschakeld bewegingsverloop weer herstellen.

bottom of page