top of page

Hooikoorts Taping

Wat is Hooikoorts Taping?

Hooikoorts in het kort

Hooikoorts is een allergische reactie op de pollen van struiken, grassen en bomen. Circa 20% van de bevolking heeft last van hooikoorts. Dat zijn 4 miljoen Nederlanders. 

Beloop en overreactie van het afweermechanisme

Het begint meestal in de lente door het stuifmeel van bomen, grassen en planten. Het menselijk lichaam vormt automatisch antistoffen tegen stuifmeel, maar bij mensen met hooikoortsklachten reageert het lichaam heel heftig. Er is sprake van een soort overreactie van het afweermechanisme, waardoor de slijmvliezen veel meer slijm gaan produceren. Een verstopte neus/loopneus en niesbuien worden door mensen met hooikoortsklachten genoemd als meest irritante symptomen. Ook jeukende c.q. rode ogen, benauwdheid en een jeukend verhemelte zijn veel voorkomende klachten. Zelfs vermoeidheid en koorts zijn veelgehoorde problemen. Het komt soms zelfs voor dat mensen het hele jaar door last hebben van hooikoorts.

​​

Werkingsmechanisme van HooikoortsTaping

Dat lijkt vooral te zitten in de kalmerende werking die de tape heeft op het allergisch reactiemechanisme en het bindweefsel. Bovendien prikkelt de tape via de huid het zenuwgerelateerde weefsel. Door het aanleggen van de tape op de huid wordt een zintuigelijke prikkel aan het bindweefselvlies (de fascia) gegeven, waardoor een andere spanning ontstaat; het bindweefsel komt tot rust. Dit heeft dan weer een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor het lichaam bij hooikoorts minder zal reageren en stoffen aanmaakt voor een allergische reactie.

De resultaten in onze praktijk van de Taping bij hooikoortsklachten zijn erg positief. Dat wordt in 9 symptomen van de klachten iedere sessie gemeten, vergeleken, beoordeeld en met u besproken. Men ziet in het merendeel van de resultaten dat er significante vooruitgangen zijn geboekt; en dus betekenisvol en belangrijk voor de patiënt.

Investering

Bij HooikoortsTaping komt u in totaal 3-4 weken, 1x per week en heeft de behandeling na 2-3x effect. Echter het valt niet onder fysiotherapie en fysiotherapievergoedingen via de zorgverzekeraar (zie de disclaimer hieronder). Hierdoor is de rekening voor uzelf. Zie hiervoor de praktijktarieven. 

 

Neem bij vragen en/of onduidelijkheden gerust contact op.

Disclaimer:

Volgens onze beroepsgroep het KNGF (2019) wordt in het Beroepsprofiel Fysiotherapie gemeld: ‘Cliënten wenden zich tot een fysiotherapeut omdat zij problemen ervaren met het bewegen of omdat zij gezondheidsproblemen ervaren, waarbij mogelijk beweeginterventies geïndiceerd zijn.’ Hooikoorts valt hier niet onder. Ook is er geen enkele wetenschappelijke studie die de claim dat taping hooikoortsklachten kan verminderen ondersteunt. Derhalve bevestigen zij dat deze behandeling geen fysiotherapeutische indicatie is.

Wat kan HooikoortsTaping voor u betekenen?

Het werkingsmechanisme lijkt 'm vooral te zitten in de kalmerende werking die de tape heeft op het allergisch reactiemechanisme en het bindweefsel. Bovendien prikkelt de tape via de huid het zenuwgerelateerde weefsel. Door het aanleggen van de tape op de huid wordt een zintuigelijke prikkel aan het bindweefselvlies (de fascia) gegeven, waardoor een andere spanning ontstaat; het bindweefsel komt tot rust. Dit heeft dan weer een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor het lichaam bij hooikoorts minder zal reageren en stoffen aanmaakt voor een allergische reactie.

De resultaten in de praktijk van de Taping bij hooikoortsklachten zijn erg positief. Dat wordt in 9 symptomen van de klachten iedere sessie gemeten, vergeleken, beoordeeld en met u besproken. Men ziet in het merendeel van de resultaten dat er significante vooruitgangen zijn geboekt; en dus betekenisvol en belangrijk voor de patiënt.

.

bottom of page