top of page

Ontspanningstherapie

Wat is ontspanningstherapie?

 

Stress en goed functioneren

Stress is eigenlijk gewoon spanning. Er is altijd een beetje spanning nodig om goed te kunnen functioneren. Deze spanning zorgt er namelijk voor dat het lichaam klaar is voor actie. Pas wanneer er op de lange termijn te veel spanning aanwezig is, kan dit leiden tot klachten.

 

Het lichaam maakt geen onderscheid tussen een deadline die men niet haalt of een levensbedreigende situatie. Stress helpt het lichaam door zich klaar te maken om te vechten of te vluchten. De hersenen geven een signaal af waardoor het lichaam het hormoon adrenaline gaat maken. Hierdoor gaat het hart sneller kloppen, de ademhaling gaat sneller en de spieren spannen zich aan. Op die manier kan men optimaal reageren op het ‘gevaar’. Als het gevaar op korte termijn nog niet geweken is, maakt het lichaam ook nog cortisol aan, een ander stresshormoon waardoor men zich ‘paraat’ houdt.

De effecten zijn normaal gesproken van korte duur, waarna het lichaam even de tijd nodig heeft om zich te herstellen. Als de stress te lang aanhoudt, kan men overspannen raken of een burn-out krijgen.

Drie soorten stress: spannend - frustrerend - schadelijk 

  1. Spannende stress is een positieve vorm van stress. Het helpt goed te presteren en extra alert te zijn in bepaalde situaties. Dat kan variëren van een sollicitatiegesprek tot een rondje racen op het circuit van Zandvoort.

  2. Frustrerende stress treedt op onder omstandigheden die frustraties oproepen, zoals in de file staan of een collega die er met de pet naar gooit. 

  3. Schadelijke stress ten slotte is de ernstigste soort. Deze ontstaat bijvoorbeeld als een werknemer langdurig boven zijn kunnen moet presteren, als iemand regelmatig gepest wordt of na een traumatische ervaring, als bijvoorbeeld een bankoverval. Als die spanning blijft aanhouden en het lichaam niet terugkeert naar een zogenaamd rustniveau, spreken we van chronische stress.

 (Bron: Het Instituut voor Stress Preventie in Leiden)

Oorzaken van stress: balans en draagkracht

Veel verschillende situaties kunnen stress veroorzaken. Een hoge werkdruk is een vrij bekend voorbeeld, maar ook ziekte of overlijden van een naaste kan voor veel stress zorgen. Toch is niet iedereen even gevoelig voor stress. Dit heeft te maken met de balans tussen de draagkracht die men heeft en de draaglast die men te verduren krijgt. Als men een hoge draagkracht hebt, kan men meer of grotere stressvolle situaties aan dan iemand die een lage draagkracht heeft. 

Verschijnselen van stress

Wanneer een stressvolle situatie te lang duurt of meerdere stressvolle situaties elkaar te snel opvolgen, heeft het lichaam geen tijd om zich te herstellen. De stress stapelt zich dan op totdat het te veel wordt.

Vier verschillende soorten klachten van stress: ​

1. Lichamelijke klachten: hoofdpijn, rugpijn, stijve schouders; spijsverteringsstoornissen waaronder maagklachten; rusteloosheid, slaapproblemen en vermoeidheid​.

2. Psychische klachten: snel geïrriteerd en gefrustreerd of juist snel huilen; gevoel van ongelukkigheid, machteloosheid en dingen somber inzien​.

3. Gedragsverschijnselen: bazigheid, snauwerigheid en extreem kritisch tegenover anderen; overmatig eten, drinken, roken, etcetera​.

4. Gedachtenverschijnselen: geen concentratie meer, moeite met helder nadenken; vergeetachtigheid, geheugenproblemen; problemen met creativiteit of oplossend vermogen.

Daarnaast onderdrukt een langdurig verhoogde hoeveelheid stresshormoon cortisol het immuunsysteem, waardoor men vatbaarder is voor ziektes en ontstekingen.

​​​

Gecombineerde methode

Met de door mijn toegepaste en gecombineerde methode (mindfullness, heartcoherence, ontspanning in combinatie met ademhaling en een NLP-methode) ervaren dat u uw emoties kunt beïnvloeden door een aantal toepasbare technieken waarbij het hart centraal staat. U leert herkennen wat bij u stress creëert. En u leert hoe u uw persoonlijke reactie op een situatie en/of gedachten kunt aanpassen.

Een van de methodes toont aan dat er door emoties hartsignalen naar de hersenen gestuurd worden en dat deze veel invloed hebben op het gemoedsrust en denkvermogen.

Veel frustratie, angst, onrust en boosheid kunnen leiden tot spierspanning, vermoeidheid en vermindering van ons denkvermogen. Door het terughalen van een dierbaar moment kan men het patroon van het hartritme in een paar seconden rustiger en gelijkmatiger maken waardoor de aanmaak van bepaalde hormonen toenemen, de bloeddruk daalt en de gezondheid langzaamaan verbetert.​

Neem bij vragen en/of onduidelijkheden gerust contact op.

Wat kan ontspanningstherapie voor u betekenen?

 

Effecten van de behandeling zijn: 

- dat het direct toepasbaar is op het moment dat stress ervaren wordt

- dat mensen 100% zelf hun stress onder controle krijgen en daarmee hun eigen kracht herkennen

- dat het positief werkt op vele vlakken: gezondheid, gevoel van welbevinden, cognitieve vermogens

- het geen negatieve bijwerkingen heeft

- dat u (uw) emotionele veerkracht (terug)krijgt.

bottom of page