top of page

NIMOC - Staartbotpijn

Wat is NIMOC?

 

NIMOC is de afkorting van Non-Invasive Mobilization of the Os Coccyx.

Dit betekent een uitwendige behandeling van het staartbotje of stuitje (os coccygis). In gewoon Nederlands is dit een herstel van de afwijkende stand van het stuitje door een heel milde, uitwendige beweging. De kortdurende mobilisatie wordt in zit uitgevoerd en is bijna nooit pijnlijk of belastend voor de patiënt.​

Het stuitje kan door een val op uw billen of een bevalling een afwijkende stand krijgen. Dit kan kort geleden, maar soms ook heel erg lang geleden ontstaan zijn, waarbij de klachten langzaam verergeren. Misschien bent u als kind een keer van de glijbaan of op het ijs (te) hard op de billen/stuit terecht gekomen?

Wanneer de stand van het stuitje meespeelt, wordt vaak gezien dat de patiënten met rugklachten niet lang kunnen staan en/of zitten maar ook pijn hebben bij het gaan staan vanuit zit.​

Wat kan de methode NIMOC voor u betekenen?

De NIMOC-methode is een zachte behandelmethode van de bekkenfysiotherapeut/manuele therapeut voor het behandelen van rug- en bekkenklachten, waaronder stuitpijn.

 

Deze methode heeft verbazingwekkende resultaten bij:  

- stuitpijn

- bekkenpijn

- lies pijnklachten

- rug pijnklachten

- ongewild verlies van urine of ontlasting

- moeite met plassen of ontlasting​

- seksuele pijnklachten

- anuskramp.​

Vaak wordt opgemerkt dat wanneer de positie van het staartbeen wordt gecorrigeerd, patiënten met rugklachten verbetering ervaren bij het staan en zitten, en minder pijn hebben bij het opstaan vanuit een zittende positie.

De NIMOC-methode staat niet op zichzelf, maar wordt vaak gecombineerd met een  triggerpointbehandeling. Triggerpoints zijn pijnlijke punten/knopen in spieren die behandeld kunnen worden door druk uit te oefenen op deze punten of door middel van Dry Needling, waarbij dunne naalden in de spierknopen worden geplaatst. Zelfs patiënten met ernstige, langdurige klachten kunnen na een NIMOC-behandeling merkbare verlichting ervaren.

Vind Petra Zephat hier als geregistreerde NIMOC-specialist >

bottom of page