top of page

PTNS - Blaasremming

Wat is PTNS?

 

PTNS staat voor Percutaneous Tibial Nerve Stimulation.

 

Hierbij wordt uw onderbeenzenuw gestimuleerd met kleine elektrische prikkelingen. Deze zenuw loopt vanuit het been naar het achterste gedeelte van het ruggenmerg. Van hieruit wordt de blaasfunctie geregeld.

 

PTNS kan als behandeling worden ingezet wanneer:

- urineverlies samengaat met aandrang om te plassen (aandrang-incontinentie)

- u vaker dan normaal moet plassen, in de regel meer dan 10 keer per dag

- u een aanhoudend sterk gevoel heeft te moeten plassen

- u pijn heeft in uw bekkenbodem

- u moeite heeft met goed leeg plassen.

Met een zeer dunne acupunctuurnaald (of een plakelectrode) wordt naast een zenuw in uw huid net boven de enkel geplaatst. Op de wreef van uw voet wordt een plakelectrode bevestigd. De naald en de elektrode worden verbonden met een stimulatieapparaat. Dit apparaat activeert de zenuw die zich in het been bevindt. Tijdens de stimulatie kunt u een tintelend of prikkend gevoel (niet pijnlijk) ervaren in uw onderbeen. Een behandeling duurt ongeveer dertig minuten.

De behandeling wordt één keer per week uitgevoerd gedurende 9-12 opeenvolgende weken. Het is belangrijk dat u in deze fase geen enkele behandeling overslaat. Als de behandeling het gewenste effect heeft, wordt in overleg met mij het vervolgschema van de behandeling en/of de thuisbehandeling vastgesteld.

Wat kan PTNS voor u betekenen?

Het prikkelen van deze zenuw zorgt ervoor dat de blaas zich niet meer ongewenst samentrekt, zodat de normale blaasfunctie zich kan herstellen.

bottom of page